Paarden

Ik voel me goed als ik bij de paarden ben, altijd al gehad. De laatste jaren was ik steeds meer bezig met de vraag, op welk moment voel ik mij nou echt ontspannen en helemaal mezelf. Dit omdat ik erg bezig was met persoonlijke ontwikkeling, mezelf leren kennen en het vinden van mijn zielsmissie. Steeds kwam het beeld van mij als paardenmeisje naar voren. Voor mijn 10de, toen ik nog geen paard reed, was ik wel altijd op zoek naar een weitje waar paarden stonden. In hun buurt zijn vond ik al fijn, aaien en aan ze ruiken (tja sorry dit begrijpen alleen paardenmensen haha). Mijn basisschool vriendinnetje had zelf pony’s en regelmatig gingen wij op haar pony’s crossen.

Toen ik eenmaal op de manege ging rijden, was ik daar steeds vaker te vinden en het gros van mijn jeugd was ik daar.
Waar ik heen wil is dat ik dus steeds vaker dacht aan de tijd die ik bij de paarden doorbracht en wat dat deed met mijn gevoel. Mensen die met paarden in aanraking komen op welke manier dan ook, zullen herkennen dat als je met een pesthumeur, verdriet, boosheid of bijvoorbeeld stress naar je paard gaat, er iets gebeurd.

Zen

Na een kwestie van een paar minuten, ben je dat kwijt. Je vergeet als het ware in welke emotionele toestand je verkeerde. Je neemt hun staat van zijn over. Dat is de alfa staat.
Ik wil je daar graag meer over vertellen, ik vind het zelf rete interessant namelijk. En het verklaard gelijk ook deels waarom paardencoaching zo fijn is.

Hersengolven

Er zijn 4 niveau’s van hersengolf frequentie, namelijk Bèta niveau, Alfa niveau, Theta niveau en Delta niveau.

Bèta golven hebben een frequentie van 14 Hz tot circa 40 herz. Deze komen in het dagelijkse leven het meeste voor. Bij het nemen van besluiten, werken, discussiëren, sporten etc. Je bent actief en op de buitenwereld gericht. Bij stress en spanning nemen de beta golven de overhand en deze staat van zijn is oncomfortabel. De staat waarin het ego bepaald als het ware. Helder denken is er vaak niet meer bij.
Als de beta golven aanwezig zijn in een goede mix met de andere hersengolven dan geeft het waardevolle kwaliteiten zoals logisch denken en het oplossen van problemen.
Beta golven helpen ons om bewust te functioneren in de wereld.

Alfa golven hebben een frequentie van 7 Hz tot 14 Herz. Dit is precies het niveau waar paarden zich bevinden. Als we ons ontspannen produceren onze hersenen deze alfa golven. Deze staat wordt als plezierig ervaren. De staat tussen bewustzijn en het onderbewuste. In deze staat kunnen we efficiënt leren en informatie verwerken. In alfa staat beginnen we uit de bron van creativiteit te putten,die net onder ons bewustzijn ligt. Bij het sluiten van onze ogen nemen de alfa golven toe, ook bij meditatie bijvoorbeeld. Alfa golven zijn ook aanwezig bij fantaseren, dagdromen en visualiseren.
Het is de poort naar de diepere staten van bewustzijn.

Theta golven hebben een frequentie van 4 Hz tot 7 Herz. De hersengolven zijn nu zover afgeremd dat je bijna in slaap valt. We zijn totaal ontspannen. Het is net de stand tussen waken en slapen. Trance achtig, visuele en verbeeldende bewustzijnsstaat.
Het wordt geassocieerd met een diepe meditatie, uiterst intuïtief en vol herinneringen.
Het is een perfecte staat voor herprogrammeren van de mind en zelfhypnose.

Delta golven zitten tussen de 0 Hz en 4 Hz. De staat van diepe slaap. We zijn totaal ontspannen en herstellen en genezen in deze staat, omdat groeihormonen worden aangemaakt in deze staat. Zoals je zult begrijpen is het daarom belangrijk dat je diep slaapt. De delta golven zijn verbonden met empathie, intuïtie en het zesde zintuig.

Je onderbewuste

Buiten, in een afgezet stuk van de bak, loopt de coachee zijn/haar voeten achterna. Maakt, zonder aanraken, contact met het paard.
Beta golven dalen, alfa golven stijgen. Je gaat uit je hoofd en in je lijf. Dat kan even wat minuten duren, maar het gebeurt wink.
Voordat de sessie begint, heb ik ervoor gezorgd dat ook ik op alfa niveau zit. Ik doe bijvoorbeeld een korte aarde meditatie, doe ademhalingsoefeningen en maak verbinding met mezelf. Dit is essentieel, want zodra mijn hersenen zich op dit niveau bevinden, kan ik beter aanvoelen wat er energetisch bij mezelf, maar ook bij de coachee gebeurt. Dat is fijn tijdens de sessie, want zo kan ik beter aanvoelen waar het paard instinctief op reageert.

De spiegel

Het coach paard reageert op jouw energie, is als een spiegel van je innerlijk. De dingen die het paard laten zien, weerspiegelen iets uit jouw dagelijks leven. Wat herken je daarin? Waar voel je dat als je daar aan denkt? Door te voelen, kom je letterlijk uit je hoofd. Er ontstaat ruimte voor je onderbewuste, de plek waar je alle antwoorden gaat vinden. Raak je aan, wat aangeraakt dient te worden, dan zal je dat terug zien in het gedrag van mijn co-coach. En ik zal je vertellen wanneer dat gebeurt en wat ze laat zien. Lees hier meer over wat paardencoaching is.

Het zijn keer op keer hele mooie ervaringen, waar vraagstukken en antwoorden komen bovendrijven. Dus als je niet vies bent van een stukje zelfreflectie, je intuïtie en zelfbewustzijn wil vergroten, dan ben je van harte welkom.

Liefs Antoinet

✨Ben jij opzoek naar tips en trics voor een Lichter Leven? Schrijf je dan hier in en ontvang elke vrijdag inspiratie in je mailbox✨

Ik hou je als eerste op de hoogte van komende activiteiten, blogs en nieuws. Kom je erbij? ♥

 

Yes je bent ingeschreven op mijn inspiratiemails, leuk!

Chat openen
Stel hier makkelijk en snel je vraag.
Hey, mijn naam is Antoinet. Leuk om een appje van je te ontvangen. Waarmee kan ik je helpen?