Ik heb een vol hoofd; 5 tips voor meer rust in je hoofd.
Heb je last van een vol hoofd en kun je geen rust vinden? Lees dan verder, ik deel simpele tips die je helpen om de rust terug te krijgen. Ontdek hoe je je hoofd weer ‘leeg’ kunt maken en je weer meer kan gaan ontspannen!
Ik heb een vol hoofd en ik word daar zo moe van
Voel je je uitgeput door de eindeloze stroom aan gedachten? Of het nu gaat om problemen, briljante ideeën, nutteloze hersenspinsels of piekergedachten, ze slurpen allemaal energie. Als je ze niet in de hand hebt, kun je gestresst, futloos en moe worden.
Het is een kunst om je gedachten te beheersen, en de ene dag gaat dat makkelijker dan de andere. Maar juist in drukke tijden is het belangrijk om je hoofd af en toe leeg te maken.
Met een opgeruimd en kalm hoofd kun je beter ontspannen en voorkom je dat stress de overhand krijgt. De tips hieronder zijn eenvoudig en helpen je op weg naar meer rust in je hoofd!
Ik deel er maar 5 met je, zodat je makkelijk aan de bak kan en niet gelijk in de stress schiet van alle opties 🙃.
1. Kom in beweging. Uit je hoofd in je lijf
In plaats van ‘vastzitten’ in je hoofd is dé tegenhanger natuurlijk in beweging komen. Als je merkt dat je verzand in allerlei gedachten, dan zijn we snel geneigd om ook met ons lijf te verzanden. Wat daarbij dus helpt is in beweging komt. Lichaamsbeweging is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je geest. Of het nu gaat om een wandeling, yoga, of een intensieve workout, bewegen helpt je om stresshormonen te verminderen en endorfine vrij te maken, wat zorgt voor een beter humeur en een helderder hoofd.
2. Schrijf je gedachten op papier
Het is zo simpel, dat je misschien denkt dat het je niet gaat helpen. Maar geloof me, het werkt. In mijn trajecten is schrijven onderdeel van het huiswerk. Omdat.het.werkt.
Alle gedachten die je alleen in je hoofd hebt, zijn vaak veel groter dan dat ze in werkelijkheid zijn. Ga maar eens na bij jezelf. Heb je weleens met een ogenschijnlijk groot probleem gelopen en kwam je erachter dat toen je het eenmaal uitsprak en het vertelde aan je beste vriendin, dat het opeens veel minder groot leek? Ja? Zo werkt het met schrijven ook😊. Was je antwoord nee? Dan ben jij mogelijk het type dat zich momenteel helemaal niet uitspreekt en het dus niet deelt met iemand. Dat kan behoorlijk eenzaam voelen. Ga dan in ieder geval je gedachten met jezelf delen door het op te schrijven.
En bedenk je alsjeblieft dat je je gedachten niet bent, maar ze hebt. Vaak zijn het verhalen die je voor jezelf zo vaak hebt herhaald dat je ze bent gaan geloven. Een overtuiging over jezelf bijvoorbeeld. Ga journalen, koop een mooi notitieboekje en start met schrijven. Leer met een afstand te kijken naar je gedachten, dat helpt je er met andere (zachtere) ogen naar te kijken. Uit je hoofd op papier.
3. Creëer meer routine en structuur
Een gestructureerde dagelijkse routine kan helpen om je gedachten te kalmeren. Door routine aan je dag toe te voegen door bijvoorbeeld op vaste tijden op te staan, te eten, te werken en te ontspannen, geef je je brein houvast en voorkom je chaos. Plan ook elke dag momenten van rust in, zoals een pauze om even te nixen (ja, dat ben je waard en mag gewoon) of een paar minuten ademhalingsoefeningen. Dit is eenvoudig toe te passen en kan je helpen om meer rust en balans in je dagelijks leven te vinden.
Hier een linkje met een hele fijne en super makkelijke ademhalingsoefening. Wat ik ook heel waardevol vind om je mee te geven is dat je plezier maken, dingen waar je energie van krijgt, ook in te plannen in je dagelijkse routine. Je zal dan meer voldoening ervaren op een dag en zorgt ervoor dat je minder aan het piekeren bent.
4. Maak snellere besluiten, kies!
Het kost je zoveel headspace als je maar geen knopen doorhakt. Soms hebben we maanden nodig hebt om een besluit te nemen. We zijn zo bang om een verkeerde beslissing te nemen ergens over. En nu weet ik echt wel dat er nou eenmaal grote zaken zijn zoals wel of niet bij je partner blijven, breken met een persoon, je huis te verkopen of je baan opzeggen geen kleine dingen zijn waar je even een klap op geeft. Maar dan nog, zoek hulp zodat het niet gaat etteren. Er kleven echt een aantal nadelen aan besluiteloosheid en niet kiezen.
Besluiteloosheid en het niet maken van keuzes, kunnen zorgen voor meer stress, minder uit je handen krijgen,, en gemiste kansen, zowel persoonlijk als professioneel. Dit kan je zelfvertrouwen en relaties negatief beïnvloeden, je gevoel van overweldiging en ontevredenheid versterken. En wat is er nou het ergste wat je kan gebeuren? In het ergste geval moet je toch iets anders kiezen of toch het andere pad kiezen. Maar het mooie is gelijk ook dat je het pas weet als je in actie komt. Wees hier niet bang om te falen, maar wees bang om niet te proberen. We hebben in het leven nooit spijt van dat wat we wel geprobeerd/gedaan hebben, maar van alles wat we niet deden.
5. Ga mediteren, ook als je denkt dat het zweverig is
Om maar gelijk een bezwaar te tackelen, mediteren is niet zweverig. In je hoofd blijven zweven is zweverig. Wat je met mediteren bereikt is meer verbinding met je hele lijf. Rust in je hoofd komt juist door te werken aan het geheel. Weer te voelen dat je niet alleen een wandelend hoofd bent, maar hé er blijkt nog een heel lijf te zijn. Die voelen we alleen niet meer.
Starten met mediteren gaat daar absoluut aan bijdragen. Mediteren gaat niet over je hoofd uitzetten, trust me dat gaat je niet lukken. Maar het gaat over stil zijn, op de pauzeknop drukken. Je gedachten laten komen en gaan, zo leer je ook dat gedachten komen en gaan. Je lijf voelen als je even stilzit/ligt. Wat gebeurt er allemaal in je lijf, wat voel je? Waar mag je liefdevolle aandacht heen? Zo verleg je de focus van ‘in je hoofd’ naar in je lijf. Lees mijn blog die gaat over meer voelen hier.
Als zou je maar je dag beginnen met 1 minuutje zitten en voelen als je net wakker bent geworden of even tussendoor als je voelt dat je gestrest of overweldigd raakt. Er op die manier voor jezelf zijn is mogelijk nieuw voor je, dus geef jezelf ook de tijd om eraan te wennen. Het is niet voor niks dat er tegenwoordig zoveel mensen mediteren. Dat is niet omdat het onzin is😉. En mocht je er wel bekend mee zijn, maar juist door je volle hoofd dat je er niet meer aan toekomt, ga het weer inplannen in je dag. Ik zou zeggen, mediteer elke dag om te beginnen 5 minuten, behalve als je druk bent. Mediteer dan een 15 minuten;).
Youtube staat vol met allerlei meditaties, kijk wat werkt voor jou. Ikzelf varier tussen een geleide meditatie via youtube of meditatie app ( House of Deep Relax is mijn lievelings).
Resume, zorg voor rust in je koppie. Met deze simpele en zeer haalbare tips als je het mij vraagt. Ook hier weer is de actie nemen van belang, want het gaat niet vanzelf.
Wil je weten hoe de paarden je kunnen helpen met uit je hoofd komen en ben je benieuwd of een sessie wat voor je is? Stuur me een berichtje en stel je vraag.
Liefs,
Antoinet
Volg je me al op Instagram? Superleuk om met elkaar te verbinden daar ✨
Je vindt me ook op LinkedIn, zullen we connecten?
Photo by Aleksandr Ledogorov on Unsplash